Tekstilni podovi

Tekstil se koristi za (fiksne) podne površine  rade se od prirodnih i sintetičnih vlakana spojenih tkanjem, prešanjem, iglanjem ili pletenjem. Kao podloga, nosač obično se koristi juteno pletivo. Izrađuju se u rolama ili tekstilnim pločama različite debljine, gustoće tkanja, sastava (vuna, poliester ili kombinacije ), strojno ili ručno tkani, različite otpornosti. Proizvode se u širokoj lepezi boja i dezena.  
Vrlo je ugodan pod, a u slučaju uporabe kvalitetnih materijala, i trajan i relativno lako se mijenja. Dobar je zvučni i toplinski izolator.

Primjena
To su topli podovi po svojim karakteristikama mogu se primjeniti u objektima za različite namjene, društvenim objektima, stambenim, poslovnim.
Izuzetno dobar zvučni izolator stoga se polažu u prostorima kao što su koncertne i kino dvorane, hoteli, restorani, open plan uredi, knjižnice i stambeni prostori.

Postava
Za postavu tepiha, odnosno uopće tekstilnih podova koriste se sredstva za izravnanje i impregnaciju podloge i ljepila. Spoj tekstilnog poda i zida pokriva se kutnim letvicama, profilima iz raznih materijala i raznih oblika.
Prije postave podova mokre podloge moraju biti dobro prosušene i izravnane odgovarajućom masom.
Postava se vrši na izravnanu podlogu ljepljenjem sintetskim smolama i u suho, u trakama okomitim na prozor. Danas se proizvode role velikih širina (i preko 4 m). Tako da se čitave prostorije mogu pokriti tekstilom bez i jedne reške. Tekstilni podovi iz sintetskih vlakana stvaraju stanovite električne naboje.  

Održavanje tekstilnih podnih obloga
Tekstilni  podovi se održavaju redovnim usisavanjem prašine, pranje je lako jer se može vršiti ručno i strojno sa upotrebom vode i standardnih deterdženata