PVC podovi

Najvažnije karakteristike PVC poda su funkcionalnost i ekonomičnost.  Materijal za podove je na bazi polivinil-klorida čini hodanje ugodnim i stvara osjećaj lakog i elastičnog koraka. Ovi podovi posjeduju dobra mehanička svojstva, od kojih je najznačajnija visoka otpornost na habanje.
PVC pod ne upija vlagu, masnoće, otporan je na većinu jačih sredstava za čišćenje tako da je iznimno jednostavan za održavanje. Prikladan je za stolice sa kotačićima, prikladan za podno grijanje,jednostavno se postavlja,moguć jednostavan i higijenski spoj spojnica, fleksibilan, i postojan na svjetlo. PVC obloge mogu biti i antistatične, elektroprovodne i nezapaljive.
Osim u rolama PVC podovi se proizvode i u pločama, različitih dimenzija

Primjena
Primjenjuju se uglavnom kao podne obloge prostora kao što su bolnice, škole, uredi, laboratoriji, industrijske zgrade itd
Homogeni PVC podovi proizvode se u jednom sloju. Zbog velike elastičnosti i male debljine rjeđe se primjenjuju za oblaganje podova izloženim svakodnevnom pješačkom prometu.
Heterogeni PVC podovi su dvoslojne i višeslojne PVC trake. Gornji habajući sloj je čist PVC, dok donji sloj sadrži određene količine mineralnih punila, omekšivača i stabilizatora. Primjenjuju se za izradu podova  u bolnicama, školama, uredima, laboratorijima, industrijskim zgradama i objektima sa velikim pješačkim prometom.      
      
Postava
Podovi na bazi polivinil-klorida polažu se uglavnom na betonsku podlogu ili cementni estrih. Podloga nije uvijek ravna, zato se prethodno pristupa izravnanju podloge nanošenjem mase za izravnavanje. Ako jedan sloj nije dovoljan, poslije 6 - 10 sati sušenja nanosi se drugi sloj. U  objektima gdje je zaostala vlaga u cementnoj glazuri ili AB pločama veća od 2 %, treba predvidjeti parnu branu ispod cijele površine poda, jer se usljed vlage ploče mogu deformirati i odlijepiti.
Materijal predviđen za izradu poda treba čuvati na temperaturi koja će biti približna temperaturi prostorije u kojoj će se radovi izvoditi. Optimalna temperatura je +18 °C.

Postava PVC poda vrši se punoplošnim lijepljenjem sa odgovarajućim ljepilom i valjanjem teškim gumiranim valjkom. Postavljene trake, pripremljene s razmakom od 2 - 4 mm u koji se polaže PVC elektroda, vare se električnim putem i na taj način ploče dobiju okvir u željenoj boji (zavisno od boje elektrode), koji hermetički zatvara spojeve između ploča.

Održavanje elastičnih podnih obloga
Održavanje elastičnih podnih obloga je jednostavno jer se može vršiti ručno i strojno sa upotrebom vode i standardnih deterdženata. Da bi održavanje bilo lakše nakon postave podnih obloga potrebno je nanijeti zaštitni premaz na bazi voska koji ujedno vrši i zaštitu poda od manjih mehaničkih oštećenja.
                    
Podovi izrađeni od polivinil-klorida su praktično potpuno otporni na djelovanje kemikalija uz male izuzetke. Za njih se to slobodno može reći, jer se kemikalije koje nagrizaju ove materijale ne koriste u svakodnevnom životu.