Linoleum podovi

Linoleum je jedan od najstarijih podnih obloga, izrađuje se od prirodnog materijala te zbog svojih odličnih karakteristika sve više se upotrebljavaju kao podna obloga.  Izrađuje se na bazi polimeriziranog lanenog ulja sa prirodnim ili umjetnim smolama kao vezivom, i praha od pluta ili drveta, kao punilom, uz dodatak raznih pigmenata.  Linoleumska masa ekstrudira na jutanu mrežicu, te se suši u specijalnim sušarama. Neprekidna traka linoleuma zatim, preko sistema valjaka, prelazi dugačak put gore-dolje kroz komore za zrenje i sušenje kontrolirane temperature i vlažnosti, da bi na kraju bila spakirala u role širine 2m i dužine 25m. Debljina je obično 2mm, 2,5 ili 3mm.

Linoleum je vodonepropusan, elastičan i odlično prigušuje zvukove, i praktično nezapaljiv. Otporan je na habanje, i masti, a nepostojan je prema ogrebotinama i kiselinama. te posjeduje bakteriodne osobine. Zbog svog prirodnog sastava, linoleum je veoma zdrava podna obloga, bakteriostatičan je, antialergijski i antistatičan.
Ekološkom prihvatljivošću, izvanrednim uporabnim karakteristikama i dugim vijekom trajanja, nezamjenjljiv je među podnim oblogama.

Primjena
Linoleumom se oblažu poslovni prostori, škole, shopping centri, podovi bolnica, škole, dječji vrtići, ugostiteljski objekti, sportske dvorane a isto tako i stambeni prostori. Za oblaganje podova u sportskim dvoranama upotrebljava se linoleum debljine 6 mm. Osim za podove linoleum se koristi kao obloga gazišta stepenica.
Ako se pravilno održava, linoleum može u javnim prostorijama kao što su bolnice, škole, starački domovi, trajati i 20-30 godina. Za razliku od vinila, on otporan je na žar cigarete.

Postava
Podloga preko koje se linoleum polaže treba da ima sve kvalitete podloga za elastične podove, stoga se predhodno pristupa izravnanju podloge nanošenjem mase za izravnavanje. Ako jedan sloj nije dovoljan, poslije 6 - 10 sati sušenja nanosi se drugi sloj.
Lijepljenje ukrojenog linoleuma se vrši punoplošno disperzivnim ljepilom za linoleum, na temperaturi od +15 °C do +25 °C  na nižim temperaturama je teško njime manipulirati zbog njegove ,,voskaste“ strukture.
Spojevi se vare na toplo, trakama za varenje u boji ili dezenu linoleuma, tako da su sastavi gotovo nevidljivi. Ista traka može se koristiti i za popravljanje dubljih ogrebotina nastalih nepažnjom. Prelaz između poda i zida je na izbor korisniku, holker ili neka lajsna koja se uklapa sa linoleumom ili bojom zida.

Održavanje elastičnih podnih obloga
Održavanje elastičnih podnih obloga je jednostavno i lako jer se može vršiti ručno i strojno sa upotrebom vode i standardnih deterdženata. Da bi održavanje bilo lakše nakon postave podnih obloga potrebno je nanijeti zaštitni premaz na bazi voska koji ujedno vrši i zaštitu poda od manjih mehaničkih oštećenja.