Laminat podovi

Laminati su raznovrsni, dugotrajni, atraktivni podovi koji izgledaju kao drveni podovi, mada u njegovoj konstrukiji nema punog drveta.
Laminati su izrađeni od nekoliko materijala skupljenih pod utjecajem viskog tlaka u jednu cjelinu. Površinski sloj laminata napravljen je od celuloznog papira koji je natopljen sa plastikom, što ga čini otpornim na ogrebotine. Dizajnerski sloj laminata jest slika ili uzorak otisnut je na ceulozni papir a postavljen je ispod površinskog sloja kako se ne bi uništio.

Primjena
Prikladni su za uporabu u privatnim (klasa 31) ili javnim prostorima (klasa 32, 33), a izbor dekora nudi mogućnost opremanja i najekskluzivnijih prostora.
Laminat je odlična podna obloga za spavaće sobe, radne sobe i ostale prostore gdje nije pod toliko opterećen.

Postava
Laminat podne obloge imaju sustav zvučne izolacije i klik sistem spajanja koji omogućava brzu i jednostavnu postavu bez ljepljenja. Za razliku od parketa laminate nije potrebno lakirati ili brusiti.
Debljina laminata od 7 mm do 12 mm.Većina laminatnih podova sadrži sloj otporan na vlagu. Laminati su idealni za sve koji žele dugotrajan i izdržljiv pod za manju cijenu od drvenog  i s bržim postavljanjem. Zbog svoje otpornosti moguće ih je postaviti na podno grijanje.
Podloge ispod laminatnih podova imaju tri glavne funkcije: štite laminat od oštećenja vode, pružaju zvučnu izolaciju i daju stabilnost podu. Zvučna izolacija se koristi za smanjenje prijenosa buke koja se stvara kada se hoda na podu. Kao što su laminatni podovi postavljeni na način «plutajućeg poda», oni imaju tendenciju da stvaraju šuplji zvuk pri hodanju.

Održavanje laminat podnih obloga
Laminati su trajniji i otporniji na ogrebotine i trošenje za razliku od ostalih vrsta podova.
Laminat ne upija u sebe, stoga prolivena kava ili sok više neće biti problem. Čišćenje je jako lagano i jednostavno, dovoljno ga je samo obrisati mokrom krpom.