Gumeni podovi

Gumeni podovi, proizvode se od sintetičkih ili prirodnih kaučuka sa dodatkom plast-mase, antioksidansnih smjesa, i drugih materijala kao punila i boje.  Guma je jedan od rijetkih materijala koja je dominantno prirodnog porijekla.
Podovi od gume odličan su zvučni izolator prigušuju zvukove, elastični su i amortiziraju udarce i padove te su otporni na habanje, stoga imaju višestruku primjenu. Osim toga ove vrste poda imaju  izuzetna mehanička, akustička, ekološka i protuklizna svojstva, a poizvode se i u antistatik varijanti.  

Primjena
Podne obloge od gume nalaze primjenu u mnogim objektima gdje se traže veći zahtjevi u odnosu na druge elastične podne obloge što ima za posljedicu veću cijenu gotovog proizvoda.
Idealni su za teretane, sportske, poslovne prostore, i proizvodne pogone gdje je važna izolacija od električnog udara. Zbog svojih karakteristika nezamjenjiv je obvezan u proizvodnim prostorijama, institutima i drugim ustanovama gdje postoji veći broj električnih aparata, te u sobama za servere, komunikacijskim centrima i sl.

Postava
Osim u rolama gumeni podovi se proizvode i u pločama, različitih dimenzija.
Površina im je jednobojna ili mramorirana, a debljina trake može biti 2, 3, 4 i 5 mm, a za specijalne svrhe do 10 mm.
Podne obloge od gumenih traka ili ploča polažu se preko čvrste i potpuno ravne podloge od cementnog estriha ili gipsanog estriha po istom postupku koji se primjenjuje za sve ostale elastične podne obloge, punoplošnim lijepljenjem odgovarajućim ljepilom za gumu.

Održavanje elastičnih podnih obloga
Gumeni podovi se održavaju pranjem mlakom vodom i standardnih deterdžentima. Ako se želi uglačan pod, to se postiže ručnim premazima na bazi voska uz prethodno temeljito čišćenje.